De SLS ondersteunt dit jaar voor het eerst in haar historie een heel bijzonder goed doel. In de zoektocht naar meer beleving is het bestuur in contact gekomen met de Bart de Graaff Foundation, die jonge ondernemers met een levensbepalende lichamelijke beperking steunt in het realiseren van hun bedrijf. Bikkels worden die ondernemers genoemd. Een van die bikkels is Gerard de Nooij.
Gerard liep op zijn 23e bij een motorongeluk een dwarslaesie op, maar dat heeft zijn ondernemingslust niet aangetast. Hij begon het bedrijf Ongehinderd, dat de toegankelijkheid van gemeentelijke en publieke gebouwen in kaart brengt en ging in 2012 en 2013 met Racing Team Welzorg racen in de Formido Suzuki Swift Cup. Nu doet hij voor het eerst mee aan de SLS Classic.
Hoe ben je in contact gekomen met de SLS Classic?
“Ik ben in 2013 door de Bart de Graaff Foundation uitgeroepen tot Bikkel. BDO Accountants is als mentorbedrijf verbonden aan die stichting en toevallig ook sponsor van de SLS. Eén van de SLS-deelnemers, Peter Jan Smit, is bestuurslid bij de Bart de Graaff Foundation. Zo is de link gelegd en kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan de SLS en daarmee ook mijn bedrijf onder de aandacht te brengen.”
Wat weet je van de historische rallysport?
“Ik kende de SLS alleen van horen zeggen. Racen op het circuit en rally’s rijden zijn wel twee totaal verschillende werelden. Dat betekent dat we ons behoorlijk moeten voorbereiden, willen we een beetje beslagen ten ijs komen. Ik zal de auto besturen en mijn vriendin Marieke, voor wie de rallysport ook nieuw is, wordt navigator. Marieke is ook ondernemer, ze heeft sinds 2008 een bloemenzaak in Eindhoven, Bloemmarie. Intussen zijn we door ervaren navigatoren in een aantal avonden helemaal door alle systemen geleid. Het lijkt me een leuk, maar vooral uitdagend spel! Marieke is goed in dingen uitzoeken en ik heb veel rijervaring, onder meer door mijn circuitraces natuurlijk. Ik heb al begrepen dat ik vooral goed naar haar moet luisteren. Als vrienden horen dat onze eerste historische rally meteen de vierdaagse SLS wordt, zeggen ze wel: “Zo, dat is lastig om mee te beginnen!” Dat beseffen wij ook wel, maar we hopen elke dag een beetje meer te leren en eigenlijk zijn we al blij als we aan de finish komen.”
Met welke auto ga je meedoen?
“Dat wordt waarschijnlijk een Mercedes-Benz SLC. Het was even zoeken, want ik heb natuurlijk een automaat nodig en die zijn niet zo dik gezaaid. Gas- en rembediening moeten naar het stuur verhuizen; dat wordt aangepast door Welzorg Auto op Maat. Welzorg was ook mijn hoofdsponsor bij de Suzuki Swift Cup, dus dat komt helemaal goed! Tripmaster, stopwatch, atoomklok en kompas worden ook nog ingebouwd, dus als alles volgens planning loopt zijn wij straks helemaal klaar voor de keuring bij het Louwman Museum op 20 augustus!”
Wat zijn je andere hobby’s?
“Naast je meten met je concurrenten in de autosport (eerst op het circuit, nu dus in een rally) vind ik het vooral leuk met familie of vrienden eropuit te gaan. En dankzij de Ongehinderd-app en website weet ik precies waar we terecht kunnen!”
Over Ongehinderd
Gerard heeft Ongehinderd opgericht in 2012. Het bedrijf zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking. Denk daarbij aan alle soorten beperkingen: slechtzienden, blinden, doven, rolstoelgebruikers et cetera. Het gaat om de toegankelijkheid van allerlei soorten gebouwen: van overheidsinstellingen tot publieke locaties. Gemeenten en bedrijven kunnen zich aanmelden, maar Ongehinderd benadert hen ook actief. Naast de website is er ook de Ongehinderd-app, waarmee je altijd en overal inzicht hebt in de toegankelijkheid en voorzieningen van vrijetijdslocaties. Er staan er al meer dan 10.000 in de app en er zijn meer dan 20.000 gebruikers!
Gerard: “Gebruikers kunnen ook zelf locaties aanbevelen en al opgenomen locaties beoordelen. De vraag naar goede toegankelijkheid van locaties wordt steeds groter, 15 tot 20 procent van de Nederlands heeft namelijk een beperking. Met de vergrijzing wordt dat aantal alleen maar groter. Bovendien treedt op 1 januari 2017 een wet in werking die bedrijven verplicht hun toegankelijkheid op orde te hebben en zo nodig aanpassingen te doen. Daarom is het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid in het leven geroepen. De keurmeesters van Ongehinderd toetsen gebouwen aan de norm en geven adviezen voor verbeterpunten.”
Meer weten over Ongehinderd? Ga dan naar Ongehinderd.nl. Particuliere gebruikers vinden daar alles over de toegankelijkheid van door hen te bezoeken locaties en bedrijven met publieke gebouwen kunnen zich aanmelden voor een keuring, die de toegankelijkheid van hun zaak in 30 minuten in kaart brengt. Vervolgens wordt de locatie opgenomen in de Ongehinderd-app en op de website. Hierdoor zijn ze goed vindbaar voor alle Nederlanders met een beperking.
Tekst: Fred Hak