Bij elke rallyorganisatie hoort een bestuur. Bij de SLS Classic is dat een klein clubje, dat enthousiast samenwerkt. Ieder heeft zijn taak, maar er zijn ook veel eigen verantwoordelijkheden en ruimte voor initiatief. Voorzitter Cees de Jong noemt zijn rol dan ook eerder een coördinerende dan een leidinggevende.
Hoe kom je in de historische rallysport verzeild?
“Ik kocht zo’n 35 jaar geleden een heel mooi gerestaureerde Austin Healey. Na een aantal jaren wilde ik daarmee wel wat meer dan alleen maar toeren, maar mijn vrouw kreeg ik niet mee voor een rally. Toen mijn zoon Valentijn een jaar of acht was, ging hij al mee. Gaandeweg kwam het besef dat je voor serieuze rally’s een op en top geprepareerde auto nodig hebt. Dat werd de Volvo Amazon, waar ik nu nog mee rijd. Ik ben een heel fanatiek rallyrijder. Het is een spel, maar niet vrijblijvend; als ik meedoe wil ik ook bovenaan eindigen. Aan de andere kant heb ik ook gemerkt dat het deelnemen aan of organiseren van rally’s een prima manier is om met een breed publiek van mensen contacten te leggen, en daarnaast is het gewoon heel leuk. Ik heb in het verleden ook lokale rally’s georganiseerd en in de loop der jaren aan heel wat rally’s deelgenomen. Daaronder een flink aantal SLS’en, tot ik een jaar of vijf terug door Hans Schouten gevraagd werd voor het voorzitterschap van de Stichting SLS Classic.”
Hoe zie je jouw rol als voorzitter?
“Het organiseren van de SLS is jaarlijks een gigantische klus. Om je een idee te geven: per jaargang verstuur ik voor SLS zo’n 1.150 emails….maar ons motto is: met een klein team proberen iets groots neer te zetten. En ik vind het mooi om te zien dat dat met ons kleine clubje zo goed lukt. Ik zie mezelf niet als een formele voorzitter, laat graag ruimte voor initiatieven van de overige bestuursleden en medewerkers. Ieder individueel werkt razend enthousiast aan zijn taak, maar ook de samenwerking met elkaar is uitstekend. Dat horen we overigens terug van de deelnemers, die zien dat wij als organisatie gewoon ook plezier hebben. Na afloop van de rally zetten we de SLS een maand uit ons hoofd: even bijkomen. En dan beginnen we al weer aan de voorbereidingen voor de volgende editie.”
Wat is het leukste aan je taak?
“Al dat werk vormt een mooie balans tussen plezier, de manier waarop het georganiseerd wordt en natuurlijk het ‘applaus’ van de deelnemers dat daar hopelijk het gevolg van is. Met Bart den Hartog en Peter Rovers beschikken we over twee topuitzetters die weten wat ze doen, maar we rijden we de hele route met hen toch nog een keer na. Dat kost veel tijd, maar brengt ook de grootste lol met zich mee. Na een dag rijden vragen ze: “Wat vonden jullie ervan?” En als we de hele route gehad hebben: “Mogen we het volgend jaar weer doen?” Dat zegt genoeg. Alle betrokkenen (organisatie, uitzetters en marshals) willen het de deelnemers zoveel mogelijk naar de zin maken. Verder rijd ik samen met Tilleke Lippmann (verantwoordelijk voor de hospitality) een paar weken voor de start ook alle accommodaties nog een keer af voor een laatste check. Voordat de SLS van start gaat heb ik dus al gauw zo’n 4.000 kilometer afgelegd.
Anderzijds, er zit ook een lastig kantje aan mijn functie. Nu ons deelnemersveld zo snel vol zit, moeten wij een aantal equipes teleurstellen. Je wilt niet weten hoeveel mailtjes we krijgen met smeekbeden om toch toegelaten te worden en die willen we allemaal op een goede manier beantwoorden. Moeilijk! Maar we willen het niet te massaal maken. Met z’n allen ’s avonds in hetzelfde hotel, en een organisatie die tussen de deelnemers staat, dat is onze grote kracht.”
Over Cees
Naast het organiseren van de SLS Classic heeft Cees gelukkig nog genoeg tijd over voor zijn drukke baan als vastgoedadviseur. “Ik zit vooral heel veel aan de telefoon, en ben vaak onderweg”. Andere hobby’s: “Een paar jaar terug heb ik een oude LandRover Defender gekocht en die heb ik samen met mijn zoon Valentijn helemaal opgeknapt. Alleen speelde tijdens de afwerking mijn iets te enthousiaste fanatisme me parten: ik had hem zo goed gepoetst dat je je haar kon kammen in het plaatwerk. Terwijl zo’n auto juist onder de bagger hoort te zitten, vond iedereen die hem zag!”
Een andere grote hobby van Cees is barbecueën en taarten bakken. De barbecue gaat niet alleen op een zomerse dag, maar net zo makkelijk in de winter aan. Cees: “Ik vind het leuk om bij het vlees bereiden het gerecht net een tikje anders te maken dan wat je meestal tegenkomt. Beetje experimenteren met marinades, en ‘low en slow’ cooking. Mijn specialiteiten: pulled pork en thai beef salad. En wat die taarten betreft: Dat heb ik van mijn vader. Die was banketbakker en van hem heb ik de beste recepten overgenomen. Ik kan een heel goede chipolatapudding of een kerststol voorzetten, al zeg ik het zelf. Of een aardbeientaart. Daarvan heb ik er, tussen alle SLS’en die ik heb meegemaakt, zeker al 45 gebakken!”
Tekst: Fred Hak